Elektrik enerjisi, havai sistem veya yeraltı kabloları aracılığıyla aktarılabilir veya dağıtılabilir. Kablolar temel olarak ihtiyaca göre dizayn edilmiştir. Kablolar çoğunlukla bütün bir kılıf ile bir arada tutulan, bir ya da daha fazla tek tek yalıtılmış elektrik iletkenlerinin bir birleşimidir. Taysad Yanmaz Kablo Kılıfı Kablolar temel olarak; iletken, yalıtkan, iç kılıf, zırh ve dış kılıftan oluşur. İletkenler, kablolardaki tek güç taşıma aracıdır. İletkenlerin malzemeleri farklıdır. Temel olarak kablo sanayinde güç kabloları için bakır (ATC, ABC) ve alüminyum iletkenler kullanılır. Sınıf 1; katı, Sınıf 2; bükülü, Sınıf 5; esnek, Sınıf 6; Ekstra esnek (çoğunlukla şerit kablolar) olmak üzere farklı kategorilerde kullanılırlar. Kablonun her iletkeninde PVC (Poly Vinyl Cloride), Polietilen (PE), silikon ve kauçuk gibi materyaller ile yalıtım sağlanır. Yalıtım malzemesi çalışma sıcaklığına göre değişir.
Yanmaz Kablo Kılıfı
İç kılıf, genellikle damarlı kablolarda kullanılır. Çok damarlı güç kablolarında izole edilmiş iletkenler için bağlayıcı olarak çalışır ve zırh sağlar. Kablonun bu kısmı ağırlıklı olarak PVC, kauçuk vb. malzemelerden oluşur. İç kılıfın hemen üzerinde zırh vardır. Taysad Yanmaz Kablo Kılıfı Kablolarda zırhlama genellikle akım ileten iletkenlere topraklama kalkanı sağlamak ve kablo emniyeti amacına yönelik kullanılan bir yöntemdir. İletkende herhangi bir izolasyon hatası durumunda, arıza iletimi zırhın içinden akar. Taysad Yanmaz Kablo Kılıfı Ekstra mekanik zırh ve kabloyu sağlamlaştırır. Dış kılıf PVC, kauçuk, HFFR (Halojensiz Alev Geciktirici), PE (Polietilen), TPU (Termoplastik Poliüretan) gibi çoğu zaman yatak takımı ile aynı materyalden yapılmış olan kablonun en dış kısmıdır. Zırhın üzerinde mekanik, hava, kimyasal ve elektriksel olarak tam korunma sağlanır. Dış kılıf çoğunlukla mekanik koruma sağlar.
Yalıtım, iletken olmayan bir materyaldir veya elektrik akımı akışına dayanıklı bir materyaldir. Radyo frekans kablolarına çoğunlukla dielektrik denir. Yalıtım elektrik kaçağına karşı dirençlidir, teldeki akımın diğer iletkenlerle temas etmesini engeller ve su ve ısı gibi çevresel tehditlere karşı koruyarak telin materyal bütünlüğünü sağlar. Telin güvenliği ve etkinliği onun yalıtımına bağlıdır. Kablolarda iletken, yalıtkan ve kılıf gibi ana malzemelerden biri makanik koruma sağlamak amacıyla kullanılan zırhlardır. Zırhlama; bir ara kılıf, dolgu veya başka bir ayırıcı üzerine yerleştirilir. Kablo; zırhlama ile darbe, kesme, ezme ve kemirgen gibi dış faktörlere karşı korunur. Taysad Yanmaz Kablo Kılıfı Zırhlama tipleri kullanılan malzeme ve kapama oranına göre değişiklik gösterir. Birçok insan zırhlı kablonun yalnızca metal korumasına için kullanıldığını düşünebilir. Tam olarak, zırh materyalinin metal olması gerekmez. Malzeme lif ipliği, cam ipliği, polietilen vb. olabilir. En yaygın zırh materyalleri birbirine geçmeli galvanizli çelik, kilitli alüminyum, oluklu ve kaynaklı alüminyumdur.